Als student is het belangrijk om slim met je budget om te gaan. Hieronder vind je praktische tips om geld te besparen zonder in te boeten op je levensstijl.
- Maak gebruik van studentenkorting.
Als student heb je een soort van VIP-status bij veel bedrijven. Bij bioscopen, musea, restaurants en zelfs de kapper kan je vaak studentenkortingen krijgen. Vraag er altijd naar, ook als het niet duidelijk aangegeven staat. Het kost niets om te vragen, maar het kan je op lange termijn veel besparen. Hou deze studentenkaart altijd op zak, geen kaart betekent geen korting. - Boodschappen doen? Houd je aan je lijstje!
Iedereen kent het gevoel: je loopt de supermarkt binnen met een rammelende maag en plots liggen er 5 diepvriespizza’s, een hoop snacks en noodles in je mandje. Het resultaat? Te veel eten en te weinig budget. Zorg ervoor dat je altijd met een boodschappenlijstje de supermarkt in gaat en dat je al gegeten hebt. Zo blijf je bij je plan én binnen budget. - Kook samen met huisgenoten.
Samen koken is niet alleen gezellig, het bespaart je ook flink wat geld. Door de kosten te delen, kun je met een beperkt budget toch lekker en gezond eten. Bovendien maak je zo ook de band met je huisgenoten sterker. Om de kosten bij te houden, kunnen jij en je huisgenoten een groep aanmaken op Splitwise. - Gebruik aanbiedingen en kortingapps.
In plaats van alle folders door te spitten, kun je apps gebruiken zoals Scoupy om aanbiedingen te vinden. Deze apps laten je op een makkelijke manier zien waar je de beste deals kan scoren. Het bespaart je niet alleen tijd, maar ook geld! - Too good to go is je beste vriend!
Heb je net een zware lesdag gehad en wil je jezelf toch eens verwennen op een avond sushi? Gebruik dan de app too good to go, dit is een online marktplaats voor onverkochte voedingsproducten. In Leuven zijn er veel restaurants, dewelke niet altijd tijdig hun eten verkocht krijgen. Eten dat niet verkocht geraakt wordt dan op too good to go geplaatst. Hou too good to go in de gaten om je portemonnee blij te maken, en voedselverspilling tegen te gaan! - Koop tweedehands studieboeken.
Het kopen van studieboeken kan soms een hele opgave zijn, maar gelukkig kan je veel boeken tweedehands vinden. Check platformen zoals 2dehands of vraag na aan kennissen of ze iemand kennen die deze boeken reeds heeft gebruikt voor zijn/haar studie. - Plan een dag zonder uitgaven.
Een van de meeste effectieve manieren om bewust met je geld om te gaan, is door een “no-spend day” te plannen. Dit betekent dat je 1 dag per week helemaal niks uitgeeft. Geen koffie, geen boodschappen, zelfs geen busticket. Deze dagen dwingen je om na te denken over waar je geld naartoe gaat. - Blijf fit zonder duur sportschool abonnement.
Als student wil je natuurlijk ook fysiek in shape blijven. Sporkot biedt verschilende sportieve activiteiten aan, aan een goedkopere prijs dan elders. Daarnaast kun je ook overwegen om buiten te sporten. Hardlopen of fietsen zijn gratis en effectief. Door slim te kiezen voor een alternatief zoals Sportkot of buiten te sporten, houd je je conditie op peil zonder je budget te overschrijden.
Vind jij dit soort tips over het student zijn handig? Houd dan zeker de website van Studiôme in de gaten voor meer van dit soort blogs!